Christelijke trouwambtenaar
Als je me al wat langer volgt, heb je misschien wel eens iets van me voorbij zien komen wat met het geloof te maken heeft. Ik loop er zakelijk gezien niet mee te koop, maar het speelt wel een belangrijke rol in mijn leven.
Hoewel ik er in mijn communicatie niet zo vaak iets over zeg, denk ik dat het voor sommige bruidsparen toch voordelen kan hebben om te weten dat ik een christen ben. Hieronder leg ik het uit.
“Ben je christelijk?”
Tijdens een kennismakingsgesprek krijg ik met enige regelmaat de vraag “ben je gelovig?” Vaak zijn dat aanstaande bruidsparen die zelf ook geloven en iets van dat geloof terug hebben gezien op mijn website.
Als ik dat bevestig, zie ik vaak een glimlach. Iets van herkenning en verbondenheid. “Oh, wat fijn. Wij ook” hoor ik dan vaak. Het geeft een gevoel van iets wat je samen deelt en wat je van elkaar begrijpt. Alleen het feit het te weten van elkaar, geeft vaak al een positief gevoel. Je weet dat je dezelfde normen en waarden hebt. Er ontstaat vertrouwen.
Het geloof als onderdeel van de trouwceremonie
Behalve dat gevoel van vertrouwen, is er nog iets anders wat belangrijk is om te weten. Een trouwambtenaar van de burgerlijke stand mag namelijk niets over het geloof delen in zijn of haar speech. Het is in Nederland zo geregeld dat die twee dingen van elkaar gescheiden zijn. Dat wil dus zeggen dat dat stukje geloof, wat voor jullie zo belangrijk is, eigenlijk geen onderdeel kan zijn van de ceremonie.
Als ik jullie ceremonieel trouw, is die mogelijkheid er wel. Weet je nog niet wat ceremonieel trouwen is? Dan raad ik je aan om deze blog te lezen. Dat betekent niet dat ik direct een preek ga houden, maar het stukje geloof kan wel een rol spelen in de speech of in de ceremonie.
Hoe groot die rol van het geloof is, kun je zelf bepalen. Soms is het benoemen genoeg. Soms is een getuigenis mooi, of krijgt een gedeelte uit de bijbel aandacht. Maar dat is helemaal wat jullie zelf willen. Daarin is heel veel mogelijk.
Christelijke inzegening over huwelijk
Willen jullie je huwelijk graag laten inzegenen, maar wil je dat liever niet in een kerk? Of misschien ben je wel geen lid van een kerk, maar wil je wel graag een zegen over je huwelijk? Dan is er ook de mogelijkheid om jullie huwelijk door mij te laten inzegenen.
Dit kunnen jullie helemaal zelf invullen. Zo kun je ervoor kiezen om eerste de ceremonie te doen en vervolgens aansluitend je huwelijk in te laten zegenen. Dit kan in een vorm van een soort dienst met liederen erbij, maar je kunt het ook bij alleen de inzegening laten. Net wat jullie zelf mooi vinden.
De mogelijkheden
Zo had ik vorig jaar een bruidspaar die buiten trouwde in een prachtige tuin.
We begonnen met de ceremonie, waarbij ik een speech hield, ze elkaar het jawoord gaven, de ringen werden uitgewisseld en de aktes werden getekend. Daarna kwam er een band naar voren, zongen we prachtige liederen en werd er een zegen over hun huwelijk gevraagd. Dit is één van de vele mogelijkheden die er zijn.
Willen jullie graag weten wat er allemaal mogelijk is of willen jullie eens vrijblijvend kennismaken? Vul dan onderstaand contactformulier in. Ik neem zo snel mogelijk contact met jullie op!