Hoe zet je een geregistreerd partnerschap om in een huwelijk?
Geregistreerd partnerschap; een tussenstap die veel stellen tegenwoordig maken. Je geeft elkaar geen ja-woord, er hoeft geen rechter aan te pas te komen als je toch besluit uit elkaar te gaan, maar als vrouw kun je wel de achternaam van je partner dragen. Fiscaal gezien ben je partners van elkaar en je hebt automatisch samen het ouderlijk gezag over je kinderen.
Voor veel mensen is deze stap net even iets minder groot dan trouwen.
Soms wordt dit ook gedaan als mensen geen groot feest willen, of hier geen geld voor over hebben. En zo ben je toch elkaars geregistreerde partner.
Toch trouwen na geregistreerd partnerschap
Ga je dan gewoon naar de gemeente zoals je zou doen zonder geregistreerd partnerschap?
Neem je je getuigen mee en is er een ceremonie?
Nee, zo gaat dat niet.
Als je wil trouwen terwijl je geregistreerd partners bent, kun je dit omzetten naar een huwelijk. Je tekent dan de akte van omzetting. En daarmee ben je vervolgens getrouwd.
Dat is het!
Sinds kort is het bij sommige gemeentes wel mogelijk om een ceremonie te krijgen tijdens het omzetten van het geregistreerd partnerschap naar het huwelijk.
Nadeel is alleen dat er geen getuigen zijn die de akte tekenen.
Deze getuigen hebben al getekend bij het geregistreerd partnerschap en daarom is het niet meer mogelijk om getuigen te hebben tijdens jullie huwelijk.
Dat is helemaal anders als jullie besluiten om ceremonieel te trouwen en dit te laten doen door een zelfstandig trouwambtenaar.
De wettelijke omzetting doe je dan in het gemeentehuis door beiden een handtekening te zetten. Dit kan zelfs aan de balie van het gemeentehuis. De kosten hiervoor zijn heel laag en soms zelfs gratis.
Tijdens jullie trouwdag is er dan een prachtige ceremonie, waarin jullie elkaar het jawoord gegeven en waarbij er getuigen zijn, die een akte tekenen. Bij een ceremonieel huwelijk is er zoveel meer mogelijk dan bij de gemeente. De locatie is vrij, de tijd is vrij, maar ook de invulling kun je zelf kiezen. Een zelfstandig trouwambtenaar neemt de tijd voor jullie voorafgaand aan de huwelijksdag, met als doel om jullie beter te leren kennen en zo een prachtige speech en een heel bijzondere ceremonie neer te zetten. En zo heb je toch nog een heerlijk trouwfeest, inclusief een prachtige ceremonie, met door jullie gekozen getuigen die een akte tekenen.
Wij willen ons geregistreerde partnerschap omzetten in een huwelijk
Een paar weken geleden ontmoette ik Johan en Maria tijdens de open toptrouwlocatie route. Ze vertelden mij dat ze hun geregistreerd partnerschap om gingen zetten in een huwelijk. Het duurde nog wel even… Op 7 juni 2025 is de grote dag. Ik moest stiekem een beetje lachen. Waarom zou je zo lang van tevoren al weten dat je op deze dag wil trouwen? Maar ze waren vastberaden. Op 7 juni 2025 is het 12,5 jaar geleden dat ze geregistreerde partners van elkaar werden. Voor hen een fantastisch datum om dan te gaan trouwen. Maar dan wel met getuigen natuurlijk. We hebben een hele tijd met elkaar gepraat. We voelden allebei een klik. Aan het eind van de rondleiding door het kasteeltje, kwamen ze bij me terug. Johan stak zijn hand naar me uit en zei: “We hebben een deal. We hebben zo’n goed gevoel bij jou. We willen graag dat je ons trouwt.” Wat een mooi moment was dat. Dit bruidspaar kiest er bewust voor om ceremonieel te trouwen om op deze manier toch een ceremonie naar hun wensen te hebben. 25 Juni 2025 staat ergens genoteerd. Niet in mijn agenda, want die heb ik nog niet van 2025.
Wil je ook je geregistreerd partnerschap om zetten in een huwelijk met een prachtige ceremonie? Neem dan contact met me op. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend. En eh…. Je hoeft niet zo lang te wachten als Johan en Maria hoor!!
Lieve groet,
Ellie Norden