Wat is het verschil tussen trouwen in gemeenschap van goederen en onder huwelijkse voorwaarden?

Toen mijn man en ik iets meer dan 30 jaar geleden trouwden, was het heel normaal om te trouwen in gemeenschap van goederen. We dachten er niet eens over na. Volgens mij hebben we het nooit bewust met elkaar besloten. Zo deed je dat gewoon. Dat was de standaardprocedure.

Tegenwoordig is dat heel anders. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen trouwen in gemeenschap van goederen en onder huwelijkse voorwaarden? Ik leg het je uit.

Standaard trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 trouw je standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alleen wat tijdens het huwelijk wordt verkregen, gemeenschappelijk wordt. Bezittingen en schulden van vóór het huwelijk blijven privé, tenzij anders afgesproken. Alles wat je dus voor je huwelijk hebt gekocht, hebt opgericht of hebt geleend, valt niet onder het gemeenschappelijke tijdens het huwelijk. Hierbij is wel belangrijk dat je de aankoopbewijzen nog hebt van alles wat je hebt gekocht vóór het huwelijk. Anders kun je het niet bewijzen en is het niet geldig.

Het lijkt me zelf nogal een gedoe om alles wat je koopt voor je huwelijk te bewaren als bewijs, voor het geval dat je gaat scheiden als je ooit gaat trouwen. Maar in het geval van een auto of een huis is het wel verstandig.

Dan heb je ook nog het trouwen onder huwelijkse voorwaarden

In onze tijd deed je dit alleen als je een bedrijf had. Op die manier is privé en het zakelijke gescheiden. Tegenwoordig trouwen veel mensen wel onder huwelijkse voorwaarden. Maar wat is dit nou precies?

Het woordenboek zegt dit:
Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken tussen echtgenoten of geregistreerd partners over de verdeling van bezit en inkomen. Dat betekent dat je met elkaar afspreekt wat van wie is en waar je wel en geen recht op hebt als jullie uit elkaar gaan. Deze voorwaarden stel je op als een contract bij de notaris.

Kort samengevat: Gemeenschap van goederen betekent dat je (grotendeels) alles deelt, terwijl je met huwelijkse voorwaarden zelf bepaalt hoe jullie financiële zaken geregeld worden.

Kies wat bij jullie past

Bespreek dit soort dingen goed voordat je gaat trouwen. Voor sommige mensen is het, net als wij destijds, heel vanzelfsprekend om in gemeenschap van goederen te trouwen.
Ik dacht: “Als we ons leven delen, dan kunnen we ook ons vermogen en onze spullen delen.” Voor andere mensen is het heel belangrijk om eigen spullen en eigen geld te hebben. Kies wat bij jullie past. De keuze is geheel aan jullie, maar bespreek het goed van tevoren.

Volgende
Volgende

Ceremonie bruiloft | Zo ziet het eruit