Zo kan het ook!

Ceremonieel en kerkelijk huwelijk in één. Dat is een wens van een aanstaand bruidspaar dat ik dit jaar ga trouwen.


Eigenlijk was het niet eens een wens. Maar al pratend over het verschil tussen ceremonieel trouwen en wettelijk trouwen, en dan ook nog de wens om in de kerk te trouwen, ontstond ineens die vraag. “Is het heel raar om de ceremonie en het kerkelijke gedeelte vlak na elkaar of zelfs in 1 moment te doen”?
Nu vind ik eigenlijk nooit iets raar. En dat is ook het mooie van ceremonieel trouwen. In principe is alles mogelijk. Als het in overleg gebeurt natuurlijk!

Hoe meer we er over nadachten, hoe mooier we het vonden. Hoe gaaf om je persoonlijke beloftes en een speech van de trouwambtenaar te combineren met een prachtige kerkdienst en je jawoord ten overstaande van de gemeente en van God? Aan het eind van het gesprek was dit jonge stel het er wel over eens dat ze het op deze manier wilden. Maar nu de invulling nog. Hoe doe je zoiets? Wat doe je wanneer? Waar kies je voor op welke momenten?
Ik gaf ze de volgende opties/ideeën:

OPTIE 1
Om de beide onderdelen een beetje apart van elkaar te hebben, zou je ervoor kunnen kiezen om eerst de hele ceremonie te doen.
De ceremonie gaat zoals jullie het graag willen. Met een speech van mij, je zou hier ook persoonlijke trouwbeloftes kunnen doen, of nog een praatje van een getuige of ouders oid. Daarna geven jullie ook het ja-woord aan elkaar en geef je elkaar de ringen (ringen zouden ook nog in de kerkdienst kunnen) en hierbij laat je ook de getuigen komen. Zij ondertekenen de akte. Evenals jullie en ik als trouwambtenaar. Deze aktes mag je zelf houden. Dit omdat ze niet wettelijk zijn. Het wettelijke gedeelte heb je dan al op een ander moment gedaan.

Tijdens de ceremonie is veel tijd voor persoonlijke dingen en verhalen.
Na de ceremonie zou je even een pauze-moment kunnen inlassen. En vervolgens de kerkdienst houden waarbij je een zegen vraagt over jullie huwelijk. Vaak stelt de dominee/voorganger ook vragen. Dit zijn vragen die meer God-gericht zijn. Ook naar elkaar, maar ook ten opzichte van God. De voorganger houdt dan vaak een preek en in de meeste kerken krijg je dan ook de zegen, terwijl je knielt op een knielbankje. En er is natuurlijk muziek en zang.

Dus bij deze optie houd je beide onderdelen apart. Het zijn twee lossen onderdelen.
De details kun je hier natuurlijk nog aanpassen naar jullie wens zoals trouwbeloften, ringen, speeches etc.

OPTIE 2
Bij deze optie kiezen we ervoor om één bijeenkomst te hebben waar beide onderdelen een rol krijgen. Dus het ceremoniële gedeelte en het kerkelijke gedeelte.
Dit is wel even iets meer een puzzel, omdat je niet wil dat het te lang duurt en omdat je dingen ook niet dubbel hoeft te doen.
In het ceremoniële gedeelte kun je je eigen persoonlijke trouwbeloftes doen met een persoonlijke speech van mij als trouwambtenaar. Tijdens het gedeelte met de voorganger geef je elkaar het jawoord en krijg je de zegen mee.
Het geheel heeft dan echt de sfeer van een kerkdienst. En in die kerkdienst komt dan zowel het ceremoniële als het christelijke gedeelte aan bod.
En ook hierbij zijn weer allerlei variaties mogelijk.
Wil je bij beide keren het ja-woord geven? Of is één keer genoeg? Wil je ook aktes tekenen tijdens het ceremoniële gedeelte? Dit is leuk voor de getuigen en heeft ook iets officieels. Op welk moment doe je de ringen? Hoe kom je binnen?
Dat zijn details waar je over na kunt denken.
Ook de volgorde van de dienst. Je kunt eerst beginnen, dan de ceremonie, dan de preek en dan het jawoord met knielbankje. Maar het kan natuurlijk op alle mogelijke volgordes. Net wat jullie mooi vinden.

Zou je ook graag zoiets willen? Of juist weer iets heel anders?

Stuur me dan vrijblijvend een berichtje. Ik ben in voor allerlei creatieve ideeën!

Vorige
Vorige

Tips voor het schrijven van persoonlijke trouwbeloften

Volgende
Volgende

Vol verwachting klopt mijn hart