Perfecte volgorde van een trouwceremonie
De trouwceremonie is een belangrijk onderdeel van jullie trouwdag. Dat is hét moment waarop je elkaar het ja-woord geeft. Het is ook het moment waarop je misschien persoonlijke trouwbeloftes uit wil spreken en elkaar de ringen omdoet. Maar wat is nu precies de volgorde van een trouwceremonie? Wanneer spreek je die geloften uit? En op welk moment is de speech en het jawoord?
Als je een zelfstandig trouwambtenaar hebt, kun je de inhoud in principe zelf bepalen. Er is geen standaard. Dat is nou juist zo fijn als je voor een zelfstandig trouwambtenaar kiest. Toch is er wel een bepaalde volgorde waar ik in eerste instantie vanuit ga:
Voor de ceremonie
Ik ben als trouwambtenaar vaak vroeg op locatie. Voordat de gasten komen ben ik al op de plek van de ceremonie en neem ik plaats achter mijn spreektafel. Meestal maak ik ook even een praatje met de gasten die binnenkomen. Het bruidspaar is meestal nog niet aanwezig. Die houdt zich ergens verscholen op een plek waar de gasten hen nog niet zien.
Als de ceremoniemeester mij een seintje geeft, heet ik de gasten van harte welkom en vraag ik ze te gaan staan voor de binnenkomst van het bruidspaar. Dit kan uiteraard op veel verschillende manieren. Je kunt dit als bruidspaar samendoen, of apart.
Wat ik het vaakst meemaak is dat er een nummer wordt gedraaid wat speciaal is voor het bruidspaar. Meestal komt de bruidegom dan als eerst, soms vergezeld door moeder (of vader). Daarna komt de bruid, vaak met haar vader, maar dat kan natuurlijk ook helemaal anders.
Dit doe je als eerste tijdens de trouwceremonie
Als het bruidspaar is geïnstalleerd en de gasten weer zitten, begint de trouwambtenaar met de speech. Hierin vertel ik als trouwambtenaar iets over de levens van het bruidspaar, hun liefde voor elkaar, de eerste kennismaking, de eerste zoen, het aanzoek en allerlei leuke feitjes over hen. Ik zorg ervoor dat het persoonlijk en passend is. Het liefst met een lach en een traan.
Wanneer doe je de persoonlijke geloften tijdens de trouwceremonie?
Meestal zie ik dat de persoonlijke geloften na de speech worden gedaan. Dat wordt vaak gezien als het mooiste moment. Nadat jullie elkaar persoonlijk trouw hebben beloofd, is het tijd voor het officiële gedeelte.
Wanneer doe je het ja-woord?
Is de speech geweest en hebben jullie je (persoonlijke) geloften naar elkaar uitgesproken? Dan is het tijd voor het ja-woord! Ik stel jullie de trouwvraag en vervolgens verklaar ik jullie als getrouwd en geef ik er een klap met de hamer op! Als het bruidspaar kinderen heeft, vinden zij het vaak fantastisch om die klap met de hamer te geven.
Als het ja-woord heeft geklonken en ik het bruidspaar als getrouwd hebt verklaard, mag het bruidspaar elkaar feliciteren met een zoen. Dat hoef ik meestal niet eens te zeggen…
De ringen
De ringen zijn natuurlijk een bezegeling van jullie ja-woord! Vaak worden de ringen gebracht, maar soms heeft de bruidegom ze gewoon in z’n zak of heb ik als trouwambtenaar de ringen in bewaring.
Als laatste onderdeel van het officiële gedeelte is daar het ondertekenen van de akte. Ook als de ceremonie puur ceremonieel is, heb ik een trouwakte die getekend wordt door het bruidspaar, de getuigen en door mij als trouwambtenaar. Soms maak ik ook een speciale kinderakte, zodat de kinderen ook hun toestemming kunnen geven door hun (hand)tekening te zetten.
Wat doe je na de trouwceremonie?
Na het ondertekenen van de akte is de trouwceremonie aan het einde gekomen.
Het bruidspaar kan, getrouwd en wel, samen teruglopen naar achteren. Ik vraag de gasten om weer te gaan staan en meestal is er ook muziek. Wat ik vaak meemaak is dat de gasten belleblaas hebben om op die manier te vieren dat het bruidspaar is getrouwd. Dit lijkt ontzettend feestelijk en is ook heel mooi voor de foto’s.
Soms gebeurt het wel eens dat er nog iemand is die iets wil zeggen. Misschien een vader, of een goede vriend. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat iemand nog graag een lied wil zingen. Dit is allemaal mogelijk. Ook als jullie de volgorde juist anders willen hebben.
Zoals ik het nu beschreven heb, is het meest voorkomend. En dit is ook de leidraad die je vast kunt houden. Maar houd vooral in je achterhoofd dat het jullie ceremonie is, en dat het moet passen bij waar jullie je goed bij voelen.