Wat is rol van de zelfstandig trouwambtenaar (BABS) tijdens de bruiloft?
Voor jullie is dat misschien al lang duidelijk. De trouwambtenaar trouwt natuurlijk! Daar wordt ze voor ingehuurd en dat is haar rol. Dat klopt helemaal!
Ik zie het als mijn belangrijkste taak om jullie aan het huwelijk te verbinden. Dit doe ik met heel veel zorg en op een warme, enthousiaste manier met een lach en een traan. Maar dat is lang niet alles. Een zelfstandig trouwambtenaar doet nog zoveel meer.
Hoe lang is de trouwambtenaar voor de ceremonie aanwezig?
Ik zorg er altijd voor dat ik minimaal een half uur voor de ceremonie aanwezig ben. Het liefst nog iets eerder. Ik vind het fijn om er al te zijn als de gasten er nog niet zijn. Ik spreek de ceremonie dan even door met de ceremoniemeester, die ik meestal een week van tevoren ook al gesproken heb. Ik check of de ceremonie opstelling is zoals ik met het bruidspaar heb doorgesproken en ik controleer het geluid. Er is niets vervelender dan wanneer de microfoon het niet blijkt te doen, of er geen geluid uit de boxen komt wanneer het eerste nummer gedraaid wordt en het bruidspaar op het punt staat om binnen te lopen. Ik installeer mij rustig op mijn eigen plekje. Ik zorg dat alles klaarligt en dat niks aan het toeval over gelaten wordt. Voor mezelf is het heel prettig om goed voorbereid te zijn. Ik ben zelf namelijk stiekem ook best zenuwachtig!
Bruidspaar geruststellen
Zodra het bruidspaar aanwezig is, neem ik vaak even de tijd om nog even naar ze toe te gaan. Vaak zitten ze in een aparte ruimte, zodat de gasten ze nog niet zien. Voor het bruidspaar is het een spannend moment. Over een kleine tijd begint de ceremonie. Ze zien er prachtig uit, maar niemand heeft ze nog gezien. Ik ga vaak even bij ze zitten. Ik stel ze gerust, we praten even gezellig en ik probeer ze op hun gemak te stellen. Ik vind dit een heel mooi en intiem moment.
De ceremonie
Tien minuten voor de ceremonie begint neem ik mijn plaats in achter de spreektafel. De gasten druppelen langzaam binnen en gaan vol verwachting op hun plaats zitten. Mijn rol is om de gasten dan op hun gemak te stellen. Ik maak vaak even een praatje, of probeer het ijs te breken. Vanaf het moment dat de ceremoniemeester mij het teken heeft gegeven dat we kunnen beginnen, heb ik de leiding over de ceremonie.
Ik zorg dat de hele ceremonie, van het begin tot het eind in goede banen geleid wordt. Dat begint met de vraag of de gasten willen gaan staan zodat het bruidspaar binnen kan komen en het zorgen dat het eerste nummer wordt gespeeld, tot aan het moment dat het bruidspaar getrouwd en al weer terug loopt. Alles wat daar tussenin zit, wordt door mij uitgevoerd.
Dit begint uiteraard met een speech. Een persoonlijke speech, met mooie verhalen, liefdesverklaringen en humor. Tijdens deze speech wordt duidelijk wie het bruidspaar is en waarom ze met elkaar gaan trouwen. Ik vind het een eer en een genot om dit te maken en tijdens de ceremonie dit uit te spreken. Na de speech geef ik het bruidspaar de gelegenheid om hun eigen geloftes uit te spreken, waarna het tijd is voor het jawoord, het wisselen van de ringen en het tekenen van de aktes.
Wat doet de trouwambtenaar na de ceremonie?
In principe zit mijn taak erop als de ceremonie is afgelopen. Er is getrouwd en het is tijd om te feesten. Tijdens het voorgesprek vraag ik het bruidspaar vaak wat zij willen dat ik doe als de ceremonie is afgelopen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar uit ervaring heb ik geleerd dat het goed is om dat van tevoren af te spreken. Sommige bruidsparen vinden het fijn dat ik nog even blijf om te toasten of het taartmoment mee te maken. Dat doe ik natuurlijk met heel veel plezier. Maar in principe zit mijn taak erop als de ceremonie is geweest, dus ik vind het ook helemaal prima om daarna naar huis te gaan.
Dus: ja, een trouwambtenaar huur je in om je huwelijk te laten verbinden. Een zelfstandig trouwambtenaar doet echter nog wat meer en zorgt ervoor dat jullie ceremonie op rolletjes loopt!