Een combinatie van een wettelijk en ceremonieel huwelijk
Ga je wettelijk of ceremonieel trouwen? Wat is het verschil eigenlijk? Dit is het onderwerp waar ik als trouwambtenaar de meeste vragen over krijg. Onlangs schreef ik nog een blog over het verschil tussen deze twee.
Trouwen voor de wet
Vroeger ging je gewoon naar het gemeentehuis en dan werd je getrouwd door een trouwambtenaar van de gemeente. Tegenwoordig is er meer mogelijk maar er zijn ook veel regels. En om het ingewikkeld te maken zijn die regels per gemeente ook nog eens verschillend:
In sommige gemeenten mag je alleen wettelijk trouwen door de trouwambtenaren van de gemeente zelf
Andere gemeenten willen wel een trouwambtenaar voor één dag benoemen maar dan moet hij/zij wel een benoeming hebben in een andere gemeente
Er zijn ook gemeenten die trouwambtenaren voor één dag benoemen die volledig zelfstandig zijn en dus geen benoeming hebben in een andere gemeente (onder die categorie val ik)
Ceremonieel trouwen
Als gemeenten een trouwambtenaar niet voor een dag willen benoemen, trouw ik stellen vaak ceremonieel. Ze gaan dan op een gratis dag naar het gemeentehuis. Dan is het wettelijk gedeelte gedaan. Op de trouwdag zelf doe ik dan de ceremonie, die qua vorm niet anders is dan dat ik een wettelijke ceremonie doe. Er is gewoon een ja-woord, een speech en een akte om te tekenen. Ik heb wel eens bruidsparen gehad die niet aan hun gasten vertelden dat het op dat moment niet voor de wet was. Geen enkele gast heeft dat door gehad.
Wettelijk en ceremonieel huwelijk combineren
Nu had ik onlangs een bruidspaar die graag wettelijk getrouwd wilde worden, tijdens hun huwelijksdag in een gemeente die mij niet voor een dag kon benoemen. En zo is de combinatie-bruiloft ontstaan. Om het allemaal nog even ingewikkelder te maken ;)
Ik ben de zelfstandig trouwambtenaar die de hele ceremonie leidt; ik doe het welkom en de speech, ik leid ook de persoonlijke geloften in. Pas als het officiële gedeelte komt; het jawoord, de ringen en het tekenen van de akten, dan komt de wettelijke trouwambtenaar in beeld. Hij zorgt dat dit in goede banen geleid wordt en vervolgens sluit ik de ceremonie weer af.
Een fantastische oplossing! Zo kan het bruidspaar wettelijk trouwen en krijgen ze toch de ceremonie en de speech die ze graag wilden.
“Voor mij maakt het allemaal niet uit. Jullie hebben alle ruimte.”
In de gemeente Meppel trouwde ik Elwin en Anouk op deze manier. Jaap Otten, de trouwambtenaar van de gemeente, belde me een aantal weken van tevoren om alles door te spreken. Hij was ontzettend flexibel en wilde vooral dat alles zou verlopen zoals het bruidspaar het graag wilde. “Voor mij maakt het allemaal niet uit. Jullie hebben alle ruimte.” Dit is het perfecte plaatje.
Als gemeentelijk en zelfstandig trouwambtenaar samenwerken om zo een fantastische ceremonie neer te zetten die helemaal naar de wensen van het bruidspaar zijn. Dat is wat je wil!