Is ceremonieel trouwen nep?
Als er iets onduidelijk is over trouwen, dan is het het verschil tussen wettelijk en ceremonieel trouwen. De ene zegt dat ceremonieel trouwen nep is, terwijl de ander het verschil niet zou zien. In deze blog vertel ik je alles over wettelijk en ceremonieel trouwen, en waarom ceremonieel trouwen niet persé nep is.
Zelfstandig trouwambtenaar
Als aanstaande bruidsparen bij mij komen kennismaken, weten ze dat ze een zelfstandig trouwambtenaar willen. Zelfstandig trouwambtenaren kun je zelf uitkiezen, ze zijn vaak persoonlijker dan wat hun ervaringen zijn met een wettelijke trouwambtenaar en ze nemen meer tijd voor je. Dat is wat ze weten. En daarom komen ze bij mij.
Daar ben ik heel blij mee. Ik kan alleen maar beamen dat ik als zelfstandig trouwambtenaar meer tijd en aandacht heb voor de bruidsparen. En daarnaast durf ik ook wel te zeggen dat mijn speeches persoonlijker, grappiger en mooier zijn.
Het verschil tussen een zelfstandig trouwambtenaar en een trouwambtenaar van de gemeente
Wat aanstaande bruidsparen vaak niet weten, is dat er wel een belangrijk verschil is tussen mij als zelfstandig trouwambtenaar en een trouwambtenaar van de gemeente. Ik heb namelijk geen benoeming bij een gemeente. Dat wil zeggen dat ik ze niet automatisch wettelijk kan trouwen.
Hoe zit dat dan?
Wettelijke trouwambtenaar voor één dag
Als jullie als bruidspaar voor mij kiezen en jullie willen heel graag ook op dezelfde dag wettelijk trouwen, kan ik voor 1 dag wettelijk benoemd worden door de gemeente waar jullie in trouwen. Noot is daarbij wel, dat niet alle gemeentes dit toestaan. In sommige gemeentes is het nodig dat de trouwambtenaar al een benoeming heeft bij een andere gemeente. Vaak informeer ik zelf al even bij de desbetreffende gemeente voordat het aanstaand bruidspaar kennis komt maken.
Als ik voor 1 dag benoemd kan worden, is er in feite niks aan de hand. Ik kan jullie dan gewoon wettelijk trouwen. Dit moet wel ruim drie maanden van tevoren aangevraagd worden. En daarnaast betaal je de gemeentelijke leges (en een beetje extra omdat ze mij moeten benoemen) en je betaalt mij als zelfstandig trouwambtenaar.
Ceremonieel trouwen
Maar wat is dan ceremonieel trouwen? Dit betekent niet veel meer dan dat je tijdens de trouwceremonie geen échte trouwakte tekent. Je doet dit op een eerder of later moment.
Hier kun je voor kiezen als het jullie niet zo veel uitmaakt, jullie graag goedkoper uit willen zijn óf als het niet mogelijk is voor de gemeente om mij voor één dag te benoemen.
Wanneer trouw je dan wel voor de wet?
Bijna iedere gemeente heeft een gratis dag om te trouwen. Bijna al mijn bruidsparen maken hier gebruik van. Hierbij krijg je geen ceremonie, maar trouw je wel wettelijk. Je neemt hierbij je getuigen mee. Je staat binnen 15 minuten weer buiten ;).
Op de dag van de bruiloft doe ik dan jullie ceremonie, waarbij je geen enkel verschil ziet dan dat het wel wettelijk zou zijn op dat moment.
“Maar dat is dan toch nep!!”
Sja, zo zou je het kunnen noemen. Het is niet wettelijk. Maar het heeft verder precies dezelfde vorm als het wettelijk huwelijk. Mensen merken niet dat het niet wettelijk is. Er is gewoon een speech, een jawoord, een hamerslag, een zoen en ik heb zelfs een akte die jullie en jullie getuigen dienen te tekenen. Je hebt zelfs wat meer vrijheid in je ceremonie. Zo zou je ook je kinderen kunnen betrekken bij de ceremonie, je kunt kiezen voor een extra spreker en de speech mag ook wat langer duren.
Ik heb meer dan één keer gehad dat het bruidspaar de gasten niet heeft verteld dat het niet wettelijk was. Er is niemand geweest die dat door heeft gehad.
Ceremonieel trouwen: persoonlijk en warm
Ik heb nog nooit gehoord dat een ceremonie nep overkomt. In tegendeel. Het is vaak heel persoonlijk en warm. Wil je meer weten over een zelfstandig trouwambtenaar en ceremonieel trouwen? Neem dan gerust contact met me op. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.